Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. T

Meer info

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de nationale molendag in Nederland. De nationale mole

Meer info

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste editie van de nationale molendag plaats. Ook dit jaa

Meer info

Nieuwsbericht behoud molens

De molen is misschien wel één van de belangrijkste Nederlandse cultuurkenmerken van dit moment. Dit is dan ook één van de redenen waarom het behoud van de molens zo belangrijk is geworden voor vele mensen. In heel Nederland zijn er nu nog ruim 1200 molens te vinden. Dit is een heel stuk minder dan een eeuw geleden, maar dit is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk als er rekening wordt gehouden met het feit dat de molen allang niet meer als productiemiddel wordt ingezet. Er zijn hedendaags immers veel meer machines en apparaten ontwikkeld die al dit werk op een snellere en effectievere manier overnemen.

Vereniging De Hollandsche Molen

Om de molens te beschermen is er in 1923 al een vereniging opgericht die zich hard maakt tegen het afbreken van de mooie historische molens. In het begin richtte de vereniging zich nog op het behoud van de molens in hun economische functie, maar dit veranderde al snel na de Tweede Wereldoorlog toen bleek dat deze rol allang was uitgespeeld. Desalniettemin vormen de molens een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving, voornamelijk uit landschappelijk en historisch oogpunt. Uiteindelijk heeft de vereniging het voor elkaar gekregen dat de molens als een monument worden gezien, wat betekent dat deze niet mogen worden afgebroken of worden verbouwd op het moment dat hier geen nuttige reden voor is. Het behoud van de molens kent echter ook een aantal kosten, die door de vereniging of de overheid betaald dienen te worden. Het is hierdoor dus ook mogelijk om geld te storten bij deze vereniging en lid te worden en zodoende te helpen bij het behouden van de molens.

De Nederlandse cultuur

Het behoud van de molens is erg belangrijk voor de Nederlandse cultuur, aangezien deze als één van de culturele hoogtepunten van Nederland worden gezien door de buitenlanders. Dit is dan ook de reden waarom het extra belangrijk is dat deze molens in hun originele staat worden behouden.

Wilt u eens een van de oude Nederlandse molens bezoeken, maar bent u niet meer zo goed te been? Wellicht dat een van de scootmobielen van Molenaar Welzijn u kunnen assisteren.

Gratis Brochure Molenaar Welzijn

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste ed

Meer info

Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Neder

Meer info

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de nationale molendag in Nederland. De nationale molendag is begonnen in 1973 en wordt sinds 1974 elk jaar gehouden op de tweede zaterdag in mei. Zoveel mogelijk molens draaien op deze dag, dit maakt het voor de bezoeker extra leuk! Gemiddeld komen er zo'n 100.000 bezoekers af op deze bijzondere dag, en dit aantal is nog steeds groeiend. Lees je op onze website goed in over molens zodat je goed voorbereid aan deze dag begint! Programma molen

Meer info