Nieuwsbericht behoud molens

De molen is misschien wel één van de belangrijkste Nederlandse cultuurkenmerken van

Meer info

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de nationale molendag in Nederland. De nationale mole

Meer info

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. T

Meer info

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste editie van de nationale molendag plaats. Ook dit jaar kon je veel van de molens die Nederland rijk is tijdens dit evenement bezichtigen. Daarnaast werden er allerlei activiteiten rond en in de molens georganiseerd. Zo kon je aan verschillende fietstochten deelnemen of lekker in de zon genieten van pannenkoeken. Mede dankzij het goede weer was de nationale molendag weer een groot succes. Ruim 100.000 mensen brachten namelijk op 9 en 10 mei een bezoekje aan een molen bij hen in de buurt.

Wat kon je tijdens de nationale molendag allemaal doen?

Tussen 10 uur en 4 uur waren de molens open voor bezoekers en kon je aan diverse activiteiten in en rond de molens deelnemen. Door het goede weer (droog en veel wind) konden de wieken van de molens volop draaien. Hierdoor was het voor de bezoekers mogelijk om het malen van meel van heel dichtbij mee te maken. Daarnaast werden er ook andere activiteiten, zoals het bakken van pannenkoeken, het vertellen van verhalen en fietstochten, georganiseerd.

Nationale molendag 2015 gemist?

Heb je de nationale molendag van 2015 gemist? Niet getreurd. Je kunt de meeste molens ook bezoeken tijdens de provinciale of regionale molendagen. Wanneer deze plaatsvinden, verschilt per provincie. Zo kun je de molens van het land van Maas en Waal (bij Nijmegen) op 7 juni bezoeken en in Limburg vindt de regionale molendag op zaterdag 4 oktober plaatst. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de volgende nationale molendag in 2016, die op 14 en 15 mei zal plaatsvinden.

Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Neder

Meer info

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de

Meer info

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. Tegenwoordig worden de molens bijna niet meer in gebruik genomen en vormen ze alleen nog een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Nederland staat immers bekend om onder andere de tulpen, klompen en molens. De reden waarom de functie van een molen bijna niet meer wordt gebruikt heeft vooral te maken met het feit dat er snellere manieren zijn uitgevonden, zoals de stoommachine en de elekt

Meer info