Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. T

Meer info

Nieuwsbericht molen gebruik

Al sinds de prehistorie wordt er gebruik gemaakt van de eerste primitieve molens, namelijk de han

Meer info

Nieuwsbericht behoud molens

De molen is misschien wel één van de belangrijkste Nederlandse cultuurkenmerken van

Meer info

Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Nederland, dan wil je er wellicht ook wel eens een paar bezoeken. Dit zal in ons land geen probleem zijn, want Nederlandse molens zijn er zeer veel en ook veel verschillende soorten molens. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan werkende molens, maar ook aan oude (niet-werkende) molens en windmolens. Wij hebben voor jou een kaartje waarop alle molens in Nederland staan. Via de kaart kun je zoeken naar een molen bij jou in de buurt, of juist zoeken naar een specifieke molen. Voor de informatie zoals adres & telefoonnummer van de molen kun je terecht op deze bedrijvengids: www.bedrijfstelefoongids.nl. Deze telefoongids voor bedrijven heeft alle adressen van molens in Nederland op een rij.

Nederlandse molens

Je ziet al direct aan de kaart waarom Nederland molenland wordt genoemd. We hebben er zeer veel! Deze molens worden ingezet om al het water in ons land de baas te blijven. Er zijn nog ongeveer 1200 molens in Nederland waarvan er de meeste zich in Zuid-Holland bevinden. Helaas zijn er ook veel Nederlandse molens verdwenen. Een andere beroemde plek is Kinderdijk. Hier staan 19 molens bij elkaar. Nergens anders ter wereld zijn zo veel molens te vinden als daar. Kinderdijk is dus zeker het bezoeken waard wanneer je van molens houdt!

Kaart

Ieder blauw punt op de kaart is een molen. Via onderstaand kaartje kun je dus heel gemakkelijk alle molens in Nederland opzoeken. Je ziet direct het adres van de molen en als je op een molen klikt zie je ook direct de afzonderlijke website waarop je meer informatie kunt vinden over deze Nederlandse molen. Ideaal wanneer je een molen wilt gaan bezoeken of gewoon geïnteresseerd bent in Nederlandse molens.


Molens weergeven op een grotere kaart

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de

Meer info

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste ed

Meer info

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. Tegenwoordig worden de molens bijna niet meer in gebruik genomen en vormen ze alleen nog een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Nederland staat immers bekend om onder andere de tulpen, klompen en molens. De reden waarom de functie van een molen bijna niet meer wordt gebruikt heeft vooral te maken met het feit dat er snellere manieren zijn uitgevonden, zoals de stoommachine en de elekt

Meer info