Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. T

Meer info

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste editie van de nationale molendag plaats. Ook dit jaa

Meer info

Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Nederland, dan wil je er wellicht ook wel eens een paar

Meer info

Geschiedenis molens

Er wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van molens. De eerste grote molens waren de zogenoemde rosmolens, waarbij al het zware werk door een paard of meerdere paarden werd verricht. Ten tijde van de Middeleeuwen zijn de watermolens ontwikkeld, waarbij het zware werk niet meer door een levend wezen verricht hoefde te worden, maar door stromend water. Op de plekken waar er sprake was van snel stromend water, werden deze molens neergezet, waardoor deze zodoende het meest in het Oosten en Zuiden van Nederland geplaatst werden. Door de jaren heen hebben de molens steeds meer verschillende functies gekregen en zijn ze er ook anders uit gaan zien. Daarnaast was er ook een verschil tussen de molens in verschillende landen.
 

Verschillende molens in verschillende landen

Over de gehele wereld werd er op een eigen manier gebruik gemaakt van de werking van een molen. Zo maakten ze in Perzië (Iran) en Afghanistan gebruik van een molen met een verticale as. Deze molen was indertijd nog een zwaar bouwwerk en stond met de windopening naar het noordoosten. Op deze manier konden ze veel wind vangen, waardoor het graan uiteindelijk tot meel gemalen kon worden. In China werden de molens helemaal niet gebruikt om het graan te malen, maar werden deze gebruikt voor het bevloeien van de akkers. Ook in Griekenland maakten ze gebruik van molens. Deze windmolens waren van steen en maakten gebruik van een horizontale molenas. In Noord en Midden Europa werd er gebruikt gemaakt van de zogenoemde standerdmolen. Deze molens zijn in Nederland ontstaan, doordat ze opzoek gingen naar een andere manier om de molens te laten draaien. Uiteindelijk werd er gebruik gemaakt van wind in plaats van water, waardoor deze molens vaak op plekken werden geplaatst waarin het veel waaide. In Nederland werd tevens gebruik gemaakt van poldermolens die grote meren konden droogmalen, waardoor er meer land beschikbaar werd. De molens hadden indertijd dus als functie om graan te malen en meren droog te leggen, daarnaast kon een molen ook worden ingezet bij het zagen van hout, het stampen van oliehoudende zaden en het vermalen van kleurstoffen voor verf. Sinds de opkomst van de stoommachine en de elektrische motor zijn er snellere en makkelijkere manieren om de bovenstaande activiteiten te doen, dit heeft er zodoende voor gezorgd dat de molens in het verval raakten en afgebroken werden, waardoor er in de laatste 100 jaar zeker 9000 molens zijn verdwenen.

Bent u geïnteresseerd in geschiedenis of zou u iemand graag een cadeautje willen geven van iets dat met geschiedenis te maken heeft? Bekijk dan de geschiedenis op onderstaande website:

Artikelen

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. Tegenwoordig worden de molens bijna niet meer in gebruik genomen en vormen ze alleen nog een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Nederland staat immers bekend om onder andere de tulpen, klompen en molens. De reden waarom de functie van

Lees meer...

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hede

Meer info

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste ed

Meer info

Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Nederland, dan wil je er wellicht ook wel eens een paar bezoeken. Dit zal in ons land geen probleem zijn, want Nederlandse molens zijn er zeer veel en ook veel verschillende soorten molens. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan werkende molens, maar ook aan oude (niet-werkende) molens en windmolens. Wij hebben voor jou een kaartje waarop alle molens in Nederland staan. Via de kaart kun je zoeken naar een molen bij jou in de buurt, of juist zoeken naar een

Meer info