Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste editie van de nationale molendag plaats. Ook dit jaa

Meer info

Nieuwsbericht behoud molens

De molen is misschien wel één van de belangrijkste Nederlandse cultuurkenmerken van

Meer info

Nieuwsbericht molen gebruik

Al sinds de prehistorie wordt er gebruik gemaakt van de eerste primitieve molens, namelijk de han

Meer info

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. Tegenwoordig worden de molens bijna niet meer in gebruik genomen en vormen ze alleen nog een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Nederland staat immers bekend om onder andere de tulpen, klompen en molens. De reden waarom de functie van een molen bijna niet meer wordt gebruikt heeft vooral te maken met het feit dat er snellere manieren zijn uitgevonden, zoals de stoommachine en de elektrische motor.  Hieronder worden de functies van de bekendste en meest gebruikte molens opgenoemd.
 

De poldermolens

Deze molens malen een polder, waardoor het overtollige water uit de polder in een rivier of kanaal worden gepompt. Op deze manier is er meer land vrijgekomen, wat indertijd gebruikt kon worden voor de landbouw of voor het uitbreiden van steden en dorpen. Een poldermolen wordt dus voornamelijk gebruikt om een polder droog te leggen en land vrij te maken. De Poldermolens kun je tegenwoordig nog steeds vinden in bepaalde gebieden in de buurt van een meer of rivier.De korenmolens

De meest bekende functie van een molen is toch wel het malen van graan tot meel. Meel was en is erg belangrijk voor de samenleving, aangezien dit de basis is van brood en vele andere voedingsproducten, zoals pannenkoeken en pizza's. Een korenmolen heeft vaak meerdere verdiepingen, zodat er genoeg plaats is voor de maalstenen en het opslaan van al het graan dat nog gemalen dient te worden. Deze korenmolens bestaan tegenwoordig nog steeds en staan verspreid over heel Nederland.
 

De industriemolens

De industriemolens kunnen voor allerlei doelen worden gebruikt. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het zagen van hout of het vervaardigen van papier. Daarnaast bestaan er ook molens die olie uit de zaden kunnen persen en gerst tot gort kunnen pellen. Ook is het mogelijk om kleurstoffen fijn te malen, zodat dit gebruikt kan worden voor de verf. Hedendaags zijn er nog steeds een aantal van deze molens op de Zaanse Schans te vinden.

Lijkt een kralenketting met kleine molentjes op de kralen u wel leuk? Bestel de kleine molentjes dan bij de goedkoopste hobby:

Nieuwsbericht molen gebruik

Al sinds de prehistorie wordt er gebruik gemaak

Meer info

Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Neder

Meer info

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de nationale molendag in Nederland. De nationale molendag is begonnen in 1973 en wordt sinds 1974 elk jaar gehouden op de tweede zaterdag in mei. Zoveel mogelijk molens draaien op deze dag, dit maakt het voor de bezoeker extra leuk! Gemiddeld komen er zo'n 100.000 bezoekers af op deze bijzondere dag, en dit aantal is nog steeds groeiend. Lees je op onze website goed in over molens zodat je goed voorbereid aan deze dag begint! Programma molen

Meer info