Kaart

Wanneer je meer wilt leren over molens in Nederland, dan wil je er wellicht ook wel eens een paar

Meer info

Programma molendag

Wil je ook eens molens bezoeken? Dat kan op de nationale molendag in Nederland. De nationale mole

Meer info

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste editie van de nationale molendag plaats. Ook dit jaa

Meer info

Over ons

Ben jij ook helemaal gek op molens zoals wij? Dan zit je hier op deze website zeker helemaal goed. Hier kom je namelijk ontzettend veel te weten over molens en alles wat hiermee te maken heeft. Wij zijn van mening dat de molens een enorm belangrijk onderdeel zijn van de Nederlandse cultuur en wij vinden het dan ook erg belangrijk dat meer mensen op de hoogte zijn van het nut van deze molens en wat deze vroeger allemaal voor de samenleving hebben betekend.

Het behoud van de molens

De molens die tegenwoordig nog in Nederland te vinden zijn, hebben allang niet meer dezelfde economische functie als vroeger, maar ze zijn desalniettemin toch een belangrijk onderdeel van deze samenleving. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom wij het belangrijk vinden dat de molens behouden worden en dat er niet nog meer worden afgebroken. In de afgelopen eeuw zijn er meer dan 9000 molens afgebroken omdat deze geen economische functie meer hadden en zodoende alleen maar geld kostte. Tegenwoordig zijn er echter een aantal verenigingen, met als grootste Vereniging De Hollandsche Molen, die ervoor zorgen dat de molens behouden blijven en dat de molens niet meer zomaar kunnen worden afgebroken. Het is erg belangrijk om deze verenigingen te steunen, aangezien deze een groot aandeel in het behoud van de molens hebben. Wij raden het je daarom ook zeker aan om lid te worden, zodat ook jij kunt bijdragen aan het behoud van de Nederlandse traditionele molens. Kijk op deze website voor meer informatie en blijf tevens op de hoogte van het laatste nieuws rondom de molens.

 

Nieuwsbericht nationale molendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei vond de 43ste ed

Meer info

Nieuwsbericht molen gebruik

Al sinds de prehistorie wordt er gebruik gemaak

Meer info

Functie molens

Molens hadden vroeger veel meer waarde dan hedendaags, doordat deze allerlei functies vervulde. Tegenwoordig worden de molens bijna niet meer in gebruik genomen en vormen ze alleen nog een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Nederland staat immers bekend om onder andere de tulpen, klompen en molens. De reden waarom de functie van een molen bijna niet meer wordt gebruikt heeft vooral te maken met het feit dat er snellere manieren zijn uitgevonden, zoals de stoommachine en de elekt

Meer info